5 chutných receptov z hokkaido tekvice
Vedeli ste, že ak ide o varenie, patrí slovné spojenie „rýchle zdravé recepty“ medzi najviac hľadané na internete? Ak patríte k ľuďom, ktorí túto štatistiku potvrdzujú, potešíme vás. Pripravili sme pre vás päť rýchlych a zdravých receptov, ako aj niekoľko zaujímavých informácií.
A pretože je jeseň, ktorá je obdobím tekvíc, a tiež preto, že tekvica k rýchlym a zdravým pokrmom určite patrí, naše recepty sme pripravili práve z nej. Najprv si ale povedzme niečo o jej pozitívnych účinkoch na naše zdravie.
Skutočne zdravá zelenina
Tekvica nemá len žiarivú farbu a sympatický tvar, to najpodstatnejšie sa skrýva vnútri. Je jedným z najznámejších antioxidantov a významným zdrojom betakaroténu, čo pomáha napríklad pri degeneratívnom poškodení zraku. Obsahuje skutočne veľké množstvo vitamínov a minerálov. Vďaka vyváženej kombinácii draslíka a sodíka priaznivo vplýva na krvný tlak a pomáha udržiavať zdravú činnosť nervovej sústavy a srdca. Pravidelná konzumácia tekvice môže dokonca znížiť riziko infarktu a mŕtvice. Tekvica výborne stimuluje obličky, čistí cievy, ničí črevné parazity a chráni pred ochorením prostaty. Obsahuje veľa železa, je prirodzeným preháňadlom a čističom čriev. Posilňuje imunitný systém a pretože viaže voľné radikály, spomaľuje proces starnutia. Jednoducho ak chcete mať zdravé telo aj ducha a chcete ostať dlho mladí, tekvicu by ste mali do svojho jedálnička určite zaradiť.
Nuž a teraz, keď sme vás už trochu navnadili, poďme rovno na recepty...
Tekvicový guláš
Tento recept je momentálne náš najobľúbenejší. Guláš je robený na spôsob falošného slovenského guláša, ktorý si možno pamätáte z detstva.
Budete potrebovať:
- 1 menšiu tekvicu hokkaido
- bielu fazuľu (buď dopredu uvarenú, alebo v konzerve)
- 2 paradajky
- 1 papriku
- 2 zemiaky
- cesnak
- cibuľu
- majorán
- soľ/korenie
- olej
Postup: Cibuľu opražte na oleji, pridajte cesnak, nakrájanú paradajku a papriku a chvíľku poduste. Potom pridajte zemiaky nakrájané na kocky a podlejte trochou vody. Posoľte, okoreňte, pridajte majorán a opäť chvíľu povarte. Nakoniec pridajte bielu fazuľu a nakrájanú tekvicu. 10 minút povarte a potom pomixujte ručným ponorným mixérom – ale len trochu, tak, aby sa vám jemne zahustila šťava. Podávajte s chlebom.
Tekvicové halušky
Môže byť pre slovenskú kuchyňu niečo príznačnejšie ako halušky? Asi ťažko. My však skúsime túto klasiku ešte trochu vylepšiť – minimálne o zdravú tekvicu.
Budete potrebovať:
- 1 tekvicu
- 1 – 2 zemiaky
- 1 – 2 vajcia
- hladkú múku
- syr
- cesnak
- korenie
- soľ
Postup: Tekvicu ani v tomto prípade nemusíte šúpať. Postačí, ak ju spolu so zemiakmi „uvaríte“ v parnom hrnci alebo upečiete na plechu a tyčovým mixérom rozmixujete na pyré. Druhou možnosťou je, že ju aj so zemiakmi nastrúhate na jemnom strúhadle. K zmesi pridajte hladkú múku, vajcia a pretlačený cesnak. Jej hustota by mala byť podobná ako pri výrobe klasických halušiek – ani príliš hustá, ani príliš tekutá. Do osolenej vody vhadzujte halušky a počkajte, kým vyplávajú na hladinu. Hneď potom ich vyberte a prepláchnite vodou. Tekvicové halušky majú vynikajúcu chuť. Môžete ich podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu.
Tip: Nakoľko majú tieto halušky sladšiu chuť, výbornou ozdobou bude nastrúhaný pikantnejší syr a bylinky. Prípadne si môžete pripraviť chutnú slovenskú omáčku z bryndze a kyslej smotany a halušky ňou poliať.
Tekvicový plech
Naším druhým favoritom je jednoznačne nasledujúci recept, pomocou ktorého rýchlo a jednoducho vyčarujete plný plech vynikajúceho zdravého jedla. Môžeme potvrdiť, že hoci je bez mäsa, veľmi chutil aj mäsožravcom.
Budete potrebovať:
- tekvicu
- zemiaky
- červenú a bielu cibuľu
- olivový olej
- koreniny
- soľ
Postup: Tekvicu ani zemiaky nešúpte. Jednak si ušetríte prácu a jednak sa v šupke nachádza najviac zdraviu prospešných látok. Postačí, ak ich poriadne umyjete, z tekvice vydlabete semiačka a spolu so zemiakmi ju nakrájate na plátky. Plech vystlite papierom na pečenie, potrite olivovým olejom a rozložte naň nakrájané plátky zemiakov a tekvice. Pridajte pokrájanú cibuľu, obľúbené korenie (tymián, oregano, čierne korenie...) a soľ. Zmes polejte trochou olivového oleja, poriadne premiešajte a pečte pri teplote 180 – 200 °C asi 20 – 30 minút.
Tip: Zemiaky môžete ochutiť aj špeciálnym korením na zemiaky ešte predtým, ako ich dáte na plech. Dodá im výbornú chuť a namiesto plného plechu jedného jedla budete mať plný plech pečenej tekvice s prílohou.
Tekvicová nátierka
Čaká vás stretnutie s priateľmi u vás doma a nestíhate variť? V tom prípade určite oceníte recept na rýchlu a zdravú nátierku. A pretože to bude jesenná párty, nátierka bude opäť z tekvice.
Budete potrebovať:
- 1 tekvicu
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 3 lyžice oleja
- malý paradajkový pretlak
- ½ ČL cukru
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Do tretice si zopakujme základnú radu – zachovajte čo najviac dôležitých vitamínov a tekvicu nešúpte. Zbavte ju jadierok a nakrájajte na malé kocky. Potom najemno nakrájajte cibuľu a nastrúhajte mrkvu. Panvicu pokvapkajte trochou oleja a vložte do nej tekvicu, cibuľu a mrkvu. Po chvíli podlejte zmes trochou vody, prikryte a duste na miernom ohni asi 10 minút. Nezabudnite pravidelne miešať. Napokon pridajte paradajkový pretlak, cukor, soľ a korenie. Ak máte radi pikantné, môžete prihodiť aj malú chilli papričku. Premiešajte a duste ďalších 10 minút. Po vychladnutí rozmixujte ručným mixérom.
Tip: Rožky pokrájajte na kolieska, opečte na panvici alebo v hriankovači a potrite nátierkou. Ozdobte lístkami bazalky, postrúhaným syrom alebo hoci aj hroznom. Nebojte sa kombinovať i netradičné chute, budete príjemne prekvapení.
Tekvicový koláčik
Čo by to bolo za menu bez dezertu? Tekvica je výborná aj na sladko. Existuje veľa receptov na tekvicové koláčiky, mafiny či pudingy. My sme vyskúšali tento koláčik.
Budete potrebovať:
- 450 g tekvice hokkaido (1 stredne veľké hokkaido)
- 200 g mletých orechov
- 250 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 prášok do pečiva
- 100 g práškového cukru
- 50 g kryštálového cukru
- 3 PL medu
- 3 vajíčka
- 150 g zmäknutého masla alebo kokosového oleja
- hrozienka, čokoládové guľôčky, sušené slivky, nasekané orechy (podľa chuti)
Postup: Hokkaido nastrúhajte na jemnom strúhadle (alebo rozmixujte s 1 dcl vody). Do nastrúhaného hokkaida pridajte mleté orechy, práškový cukor, med, prípadne čokoládové guľôčky, hrozienka a pod. Potom oddeľte žĺtka od bielok. Žĺtka vymiešajte s cukrom do hladkej peny a bielka vymiešajte zvlášť. Do hokkaidovej zmesi pridajte múku s práškom do pečiva, potom žĺtka a nakoniec bielka. Hotovú zmes vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C cca 50 minút.
Ak ste pripravení vyraziť na nákup, tak posledná dobrá rada na záver – zrelú tekvicu spoznáte podľa stonky a zvuku pri klopkaní na ňu. Ak stonka obschýna a zvuk je pri klopkaní dutý, našli ste priam ideálnu tekvicu. Šup s ňou do nákupného vozíka a potom rýchlo domov navariť!
Ak chcete pripraviť štýlovú HALOWEEN párty, príďte si po inšpiráciu do niektorej z našich predajní alebo na www.sevt.sk.
Spomenuté produkty v článku nájdete v predajniach Ševt papiernictvo alebo na eshope www.sevt.sk.