Ako cestovať s deťmi bez stresu a ešte sa aj zabaviť

Cestovanie s malými deťmi môže byť pre niektorých rodičov naozaj nočnou morou. Presedieť celé hodiny pripútaní k sedadlu auta či lietadla je náročné aj pre dospelého, nieto ešte pre neposedné dieťa...To sa skôr či neskôr začne nudiť, mrnčať, vymýšľať, vyvádzať a znepríjemní tým pobyt v dopravnom prostriedku nielen svojim blízkym, ale častokrát aj celkom cudzím ľuďom. Isto ste už zažili dieťa plačúce či kričiace na celé lietadlo...nič príjemné, však?

Dlhú cestu autom si preto mnohí rodičia plánujú na večer, resp. noc, ktorú deti v pokoji prespia a ráno sa už prebudia usmiate v cieľovej destinácii. Pre šoféra je to síce náročné, ale pre dobro svojej rodiny a kľud za volantom sa radšej obetuje a prebdenú noc dospí niekde na pláži. Naplánovať si odchod vlaku či chartrového letu lietadla sa ale nedá...

Ako sa teda na cestách s deťmi vyhnúť nude, plaču a kriku? Cestovanie treba premeniť na zábavu a dobrodružstvo!

5 jednoduchých hier, ktoré zaženú nudu

Sú perfektné v tom, že sú celkom nenáročné a nepotrebujete k nim žiadne špeciálne pomôcky. Pravidlá si nastavujete sami podľa veku detí, meníte ich podľa nálady a hrať sa ich môžete aj celé hodiny.

Hádaj, na čo myslím (môžete hrať kdekoľvek)

Obľúbená hra, ktorú pozná hádam každý. Jeden na niečo myslí (predmet, zviera...) a ostatní mu postupne kladú najrôznejšie otázky, na ktoré odpovedá spôsobom áno/nie. Cieľom hry je pomocou otázok sa čo najviac priblížiť, až nakoniec uhádnuť, na čo  dotyčný myslel. Pri tejto hre môžete zažiť nejednu humornú chvíľku, keď napríklad dieťa na otázky odpovedá „neviem“ alebo v závere kola zistíte, že si vlastne poplietlo zvieratká. :-D

Počítanie dopravných prostriedkov (na cestu autom)

Koľko červených áut pôjde oproti vám po najbližšie mesto? Koľko kamiónov stretnete, kým prídete k mostu cez najbližšiu rieku? Koľko motoriek vás predbehne?

3, 5, 17?

Každý z rodiny povie nahlas svoj tip a hra sa môže začať. Jeden z posádky (ideálne dieťa) počíta dopravné prostriedky, ktoré splnili danú podmienku. Vyhráva ten, kto z hráčov trafí presné číslo alebo je správnej odpovedi najbližšie. Toto sa s istými obmenami dá hrať až do omrzenia.

Spievanie (do lietadla veľmi neodporúčame ;-P)

Vymeňte na chvíľu slúchadlá a mp3 prehrávač či Spotify na mobile za naozajstné živé spievanie. Spievať si môžete len tak čokoľvek, čo sa deťom páči, alebo si z tejto aktivity urobiť ešte o čosi zaujímavejšiu verziu. Napríklad jeden začne spievať pesničku a keď stíchne, ďalší na rade ju dokončí. A takto pokračujete, kým sa všetci nevystriedate.

Hlavičky makovičky si deti celkom potrápia, ak sa pesnička má začínať na nejaké písmeno či slabiku. Koľko piesní, ktoré obsahujú určité konkrétne slovo (napr. oči, kone a pod. ), dokážete vo svojom repertoári nájsť? Uvidíte, ako sa takomto hudobnom pátraní a spievaní zasmejete.

Hádanky a vtipy (môžete hrať kdekoľvek)

Určite si spomeniete na celé množstvo iba tak z hlavy, detská pamäť je v tomto neuveriteľná. A keď aj nie, tak si pomôžte internetom alebo knižkou. Pri hádaní či rozprávaní vtipov si užijete veľa spoločnej zábavy.

Meno, mesto, zviera, vec (môžete hrať kdekoľvek)

Bé ako Barbora, Banská Bystrica, baran, bubon. Té ako Tatiana, Trnava, tetrov, trúbka.

Výborná hra, ktorá nenásilným spôsobom rozvíja a trénuje slovnú zásobu. Ako fajn pomôcka poslúži  praktická súprava s obrázkovými kartičkami, ktorá ponúka návod na niekoľko rôznych spôsobov, akými sa hra dá hrať. Vhodná je pre deti, ktoré už poznajú písmenká.

Hraví pomocníci (nielen) na dlhé čakanie či cestovanie

Oceníte ich všade tam, kde potrebujete deti zaujať, zamestnať nejakou činnosťou či odpútať od dlhého cestovania či čakania. Farbičky a zopár čistých papierov na kreslenie by mali byť súčasťou základnej výbavy každého rodiča. Čo ak to však nestačí? Nech sa páči, niekoľko nápadov:

Magnetické súpravy na hranie

Zábavné zošity s aktivitami

Hracie karty

Knižky a leporelá

Maľovanky a samolepky

Tým menším dlhú cestu alebo nekonečné čakanie skráti aj milý mäkučký „mojkáčik“.

A keď nefunguje nič z vyššie spomenutého, DVD s obľúbenou rozprávkou alebo hra na mobile či tablete malých nezbedníkov isto zaujme...teda minimálne na chvíľu, v tom lepšom prípade do najbližšej zastávky.

Všetky spomínané produkty a ešte oveľa viac zábaviek pre deti nielen na cesty kúpite v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo online na www.sevt.sk.

 

Želáme vám pohodové cestovanie a úžasné letné zážitky a dobrodružstvá.