Niekoľko tipov, ako premeniť detskú izbu na izbu pre školáka

Detská izba je pre dieťa takým jeho malým svetom. Bez debaty musí spĺňať požiadavky dieťaťa. Navyše je to však izba, ktorá sa v priebehu času najviac mení. Najnáročnejšou premenou prechádza v období, keď váš škôlkar či škôlkarka vyrastie na veľkého školáka/školáčku. Nové povinnosti a celková zmena spôsobu života dieťaťa sa prejaví aj v jeho súkromnom priestore. Izbička, ktorú ste ešte len nedávno zariaďovali pre batoľa, musí byť nevyhnutne doplnená o novú zónu – pracovnú.

Ako teda prispôsobiť detskú izbu potrebám školáka?

V prvom rade si musíte uvedomiť, že hračky či plyšáci z nej hneď nezmiznú. Naopak, dieťa potrebuje hraciu zónu – niečo známe, priestor na uvoľnenie, kreativitu. Ani spacia zóna z izby nemizne. Školák potrebuje kvalitný oddych, a to nielen v noci. Pracovná zóna sa tak včlení do izby a pripojí k dvom existujúcim. Tieto nie je potrebné oddeľovať nábytkom alebo zástenami. Malo by byť ale jasné, ktorý priestor je na čo určený, aby malého školáčika pri učení niečo zbytočne nerozptyľovalo. Rôzne košíky pomôžu udržať hračky na mieste a po čase môžu slúžiť na odkladanie iných potrebných vecí. Dobre poslúži aj skrinka truhlicového typu, ktorú môže dieťa využiť aj na sedenie.

Dnes je na trhu neskutočné množstvo detského nábytku. Individualita dieťaťa sa však rýchlo mení a vyvíja. Ak nechcete meniť nábytok každé dva roky, je lepšie siahnuť po nadčasovom nábytku, ktorý rastie spolu s dieťaťom, alebo rovno po „dospeláckom“ nábytku (ide najmä o posteľ). V každom obchode s nábytkom vám radi poradia. A určite je vhodné investovať do stabilnej ergonomickej stoličky s nastaviteľnou opierkou.

 

Pracovná plocha

Najväčšou zmenou v izbe školáka je zrejme stôl. Detský stolík nahradí funkčný písací stôl, ktorý by mal mať dostatočne veľkú pracovnú plochu. Môžete tiež zvoliť písací stôl s nastaviteľnou výškou pracovnej dosky. Mal by byť umiestnený tak, aby naň dopadalo dostatočné množstvo prirodzeného svetla. Okno by sa malo dať zacloniť – roletami alebo žalúziami, aby prudké slnko nesťažovalo školákovi prácu. Keďže po začiatku školského roka sa dni veľmi rýchlo krátia, je potrebné myslieť aj na vhodné osvetlenie. Stolnú lampu umiestnite tak, aby si školák sám netienil.

Farebnosť priestoru

Farebnosť pracovnej dosky a vlastne i priestoru riešte radšej v pastelových a neutrálnych tónoch, aby nepôsobili rušivo a nerozptyľovali pozornosť. Aby však izba nebola nudná a aby v nej ostala zachovaná detská hravosť, siahnite po veselých doplnkoch. Naozaj nie je potrebné mať detskú izbu v štýle posledného filmového či rozprávkového hitu. Menšie doplnky však aktuálne vymieňať môžete a v podstate aj musíte vzhľadom na ich opotrebenie. Na stole tak môže mať školák podložku s obľúbenými motívmi alebo dokonca ako pomôcku pri učení. 

Aj stojan na perá môže byť vo výraznejšej farbe. Izbu môže oživiť dokonca odpadkový kôš na papier. Vrecúško s prezuvkami či úborom na cvičenie si môže žiačik zavesiť na veselý háčik. Na stenu môžete upevniť skvelú pomôcku – poznámkovú samolepku „Nezabudni!“ Má stierateľný povrch, a tak si na ňu môže dieťa opakovane písať i kresliť a neskôr aj zapisovať veci, na ktoré nechce zabudnúť. Alebo korkovú tabuľu, kde si dieťa môže vystavovať svoje najnovšie dielka z výtvarnej výchovy či iné dôležité informácie zo školy. Skvelou pomôckou je aj stojan na čítanie – školáčik si tak počas opisovania bude môcť oprieť knihu. Užitočným doplnkom školáckeho stola je aj plánovací kalendár, do ktorého si dieťa môže poznačiť dôležité termíny a udalosti.  

Výtvarné potreby je vhodné sústreďovať na jednom mieste. Na to môžete využiť napríklad aj detský kufrík. Farbičky však odporúčame uložiť do menších peračníkov alebo priamo do úložných boxov, ktoré nemusia slúžiť len na desiatu. Stôl oživia aj veselé strúhadlá či farebná guma.

Vynikajúcou pomôckou na precvičovanie písania je popisovateľná magnetická tabuľa. Školák na nej môže aj počítať príklady. Zároveň však slúži na rozvíjanie kreativity – na kreslenie. Pomocou magnetov si na ňu dieťa môže pripevniť obrázky či rozvrh hodín. Ak si navyše zvolíte samolepiacu verziu tabule, na stenu ju pripevníte jednoducho a rýchlo bez nutnosti vŕtania.

Úložný priestor

Izba školáka musí mať dostatočné množstvo úložných priestorov. Písací stôl by mal mať dostatočne hlboké zásuvky alebo jeho súčasťou by mal byť zásuvkový kontajner. V zásuvkách si môže dieťa triediť veci pomocou odkladacích máp alebo dosiek s boxom. Prehľadné police, úložné boxy či stojany na časopisy mu pomôžu získať prehľad vo svojich veciach. Chýbať by však nemali ani zatváracie skrinky, zásuvky alebo kontajnerové odkladacie priestory na kolieskach, ktoré môžete podľa potreby presúvať. Veci odložené za dvierkami nerušia a nezavadzajú. Vhodná je aj vysoká vstavaná skriňa, ktorá nielenže skryje oblečenie, ale má aj dostatok priestoru na uloženie sezónnych vecí či športových pomôcok. Deti rýchlo rastú, preto naozaj nie je nevyhnutné zariaďovať izbu len nízkym nábytkom. Potrebné veci má mať školák uložené vo vhodnej výške, prípadne môže vyžiť stupienok alebo mu pomôžu rodičia. Stohovateľné skrinky a police dovoľujú priestor obmieňať a prispôsobovať.

Zatiaľ čo vy rozhodujete o nábytku a vo väčšej miere zrejme aj o farebnosti izby, výber dizajnu a farebnosti doplnkov nechajte na svojho školáčika. Tieto maličkosti vytvárajú jeho svet. Ideálna izba pre vaše dieťa má byť účelná a bezpečná, no aby sa v nej aj dobre cítilo, musí mať príjemnú atmosféru.

Príďte si vybrať k nám do predajní ŠEVT papiernictvo alebo online na www.sevt.sk.