Ako uložiť školskú tašku na „letný spánok“

A už je to tu, dlho očakávaný koniec  školského roka. Deťom sa končia povinnosti a začína krásne obdobie plné výletov, zážitkov a dobrodružstiev. Skôr než sa všetci rozutekajú prázdninovať a dovolenkovať, mali by ste aspoň chvíľku času venovať školskej taške a pomôckam, ktoré boli vernými pomocníkmi vašich detí počas celého roka. Aj oni s nimi už čo to zažili a zaslúžia si, aby ste sa o ne správnym spôsobom postarali.

Na čo všetko by ste nemali zabudnúť...

  • V prvom rade je nutné sa presvedčiť, že v žiadnom vrecku tašky nezostala zabudnutá desiata, ovocie alebo nápoj. Zapáchajúce a plesnivé zvyšky vedia byť poriadne nepríjemné...
  • Prekontrolovať ušká, pútka aj ramenné popruhy. Ak sú poškodené alebo potrhané, bude nutná prinajmenšom oprava.
  • Vyskúšať funkčnosť všetkých zapínaní a zipsov. Nesmú z nich vytŕčať žiadne ostré súčasti.
  • Reflexné prvky by nemali byť špinavé alebo porušené. Dnes už sú súčasťou väčšiny moderných tašiek a batohov, ich poškodenie znižuje ich funkciu a ohrozuje bezpečnosť detí.
  • Plastová výstuž chrbta, resp. plastové chrániče dna a klopy nesmú byť poškodené alebo polámané. Výstuž je veľmi dôležitá pre správne nosenie školskej tašky a jej poškodenie môže nepriaznivo vplývať na chrbticu dieťaťa. Ostatné plastové súčasti slúžia na zvýšenie životnosti tašky a chránia ju napríklad pred premočením.

Ak už sú viaceré spomínané prvky narušené a neplnia svoju funkciu, je najvyšší čas školskú tašku vymeniť za novú. Ponuka tašiek a batohov je taká široká, že si nebudete vedieť vybrať. ;-)

A môžete sa pustiť do čistenia...

Pri starostlivosti o školskú tašku alebo batoha vám určite radíme držať sa odporúčaní výrobcov.  Ak ich nebudete rešpektovať, riskujete, že pri nesprávnom zaobchádzaní  a následnom poškodení  vám na tovar nebude viac platiť záruka. 

Nahliadli sme za vás do návodov na použitie školských tašiek. Väčšinou je v nich prostredníctvom symbolov uvedené:

  • Neprať v práčke
  • Nebieliť
  • Nesušiť v bubnovej sušičke
  • Nežehliť
  • Chemicky nečistiť

 

Pýtate sa, čo teda vlastne so školskou taškou môžete?

  • Čistiť iba navlhčenou handričkou vo vode s trochou saponátu.
  • Textilné časti je možné zbaviť mechanického znečistenia ľahkým kefovaním.
  • Na čistenie sa nesmú používať riedidlá, mechanicky čistiace prášky alebo agresívne čistiace prípravky.
  • Sušiť je možné len pri izbovej teplote, nikdy nie v kontakte alebo v tesnej blízkosti tepelných zdrojov.

 

Náš tip:

Skúste pred čistením tašku zvnútra aj zvonka povysávať klasickým alebo ručným vysávačom.  Zbavíte ju tým hrubých nečistôt, omrviniek z jedla, drobných papierikov aj úlomkov z farbičiek.

Kto šetrí, má za tri

Nielen školská taška, ale aj ostatné pracovné pomôcky detí si zaslúžia kontrolu a opateru.  Ak sa teraz o ne správnym spôsobom postaráte, po prázdninách akoby ste ich našli. Budete ich môcť použiť znova a ušetríte si tak nielen čas a námahu pri zháňaní nových, ale aj nemalé peniaze.

Stačí niekoľko drobných opatrení a pomôcky budú deťom slúžiť aj naďalej:

  1. Peračník očistite mokrou handričkou a následne nechajte vysušiť. Neodporúča sa prať, podobne ako školská taška.  Tiež môžete použiť vysávač.
  2. Písacie potreby umyte od zvyškov atramentu, resp. náplne.
  3. Polámané alebo príliš zostrúhané farbičky, ceruzky, voskovky či naštiepené pravítka už nepatria do peračníka. Krátke farbičky však nevyhadzujte, nechajte ich deťom na domáce kreslenie alebo vám výborne poslúžia na cestovanie.
  4. Skontrolujte, či vaše dieťa zatvorilo lepidlo alebo lepiacu tyčinku, v opačnom prípade vyschne a bude nepoužiteľné.
  5. Obaly na zošity a učebnice poutierajte a odložte na ďalšie použitie, prípadne do nich rovno zabaľte knihy na nový školský rok. Ak sú potrhané, vyhoďte ich, nebudú už chrániť to, čo majú.
  6. Vrecúško na telesnú či výtvarnú výchovu alebo na prezuvky je potrebné ručne vyčistiť mokrou handričkou alebo oprať (podľa toho, z akého materiálu je vyrobené a čo uvádza výrobca na štítku).
  7. Štetec na výtvarné práce je nutné očistiť od zvyškov farby.  V opačnom prípade ho môžete po určitom čase rovno hodiť do koša. Takisto paletu na farby, pohárik, obrus a vodové farby treba poumývať, vysušiť a odložiť. Na všetko vám postačí voda s mydlom alebo saponátom.

 

Náš tip:

Keď už ste prekontrolovali všetky pomôcky a vytriedili tie nepoužiteľné, napíšte si ich na nákupný zoznam alebo si rovno zaobstarajte nové a budete mať vybavené.

 

Všetko potrebné do školy kúpite v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo pohodlne online na www.sevt.sk.

Potrebujete s výberom poradiť? Našich praktických sprievodcov výberom nájdete tu.