Farbičky - čo by ste o nich určite mali vedieť

„Farbičky - čarbičky so sebou mám stále...“ spieva sa v známej piesni a nejedna maminka to určite pozná aj z vlastných skúseností. Ak chce zabaviť neposedné dieťa niekde v čakárni u lekára alebo na letisku cestou na dovolenku, pohotovo vytiahne z kabelky kúsok papiera a „zázračné zabávačky“ - farbičky.

Farbičky, pastelky, farebné ceruzky,  nech už ich nazveme akokoľvek, sú prvou pomôckou, s ktorou deti prichádzajú do kontaktu už v útlom veku. Sú nástrojom, ktorý majú poruke už tí najmenší pri kreslení neistých čiar a neurčitých tvarov. Sprevádzajú deti a ich maliarske pokusy v materskej škole a na prvom stupni v základnej škole sú povinnou výbavou každého peračníka.  Preto je dôležité pristupovať k ich výberu zodpovedne a s rozumom.

Na trhu je nespočetne veľa druhov farbičiek. Ak vás pri pohľade na plný regál rôznych značiek a druhov rozbolela hlava, nezúfajte, radi vám s výberom pomôžeme.

5 dôležitých vlastností farbičiek, ktorým treba venovať pozornosť

  • Hrúbka, resp. priemer – tu platí zásada, že čím je dieťa menšie, tým hrubšiu farbičku potrebuje. Je to jednoducho preto, že tí najmenší ešte nemajú tak dobre vyvinutú jemnú motoriku a ľahšie sa im drží a kreslí s farbičkami s väčším priemerom. Hrubšie farbičky nájdete v predajniach pod rôznymi označeniami ako JUMBO, THICK a pod.

             

                             Vek dieťaťa                    Odporúčaný priemer farbičky

3 - 4 roky                                    14 mm

4 - 5 rokov                                  12 mm

5 - 6 rokov                                    9 mm

               6 a viac rokov                              9 mm a menej

 

  • Tvar – u detí je všeobecne vhodné začať trojhrannými farbičkami, pretože podporujú správne návyky pri držaní písacích potrieb a pripravujú detskú ruku na neskoršie písanie v škole. Klasické farbičky pre školákov už môžu mať neskôr šesťhranný alebo aj okrúhly tvar
  • Prvky podporujúce správne držanie – farbičky niektorých renomovaných značiek obsahujú špeciálne vyrezané plôšky. Vďaka nim deťom presne sadnú do ruky, čím zabraňujú nesprávnemu držaniu. Plôšky sú špeciálne navrhnuté pre pravákov (hľadajte označenie R - Right) i ľavákov (hľadajte označenie L - Left).
  • Pigmentácia a sýtosť farieb – základnou funkciou farbičiek je kresliť, preto je dôležité, aby mali dostatočnú kryciu schopnosť a sýte farby. Inak by dieťa nielenže muselo zbytočne farbičkou tlačiť, čím sa mu skôr unavia ruky, ale môže navyše stratiť záujem a radosť z kreslenia, pretože so svojím výtvorom nebude spokojné.  Ak je to možné, vyskúšajte ešte v predajni, ako farbička kreslí. Určite sa môžete spoľahnúť aj na odbornú radu personálu v predajniach, kde vám radi odporučia naozaj kvalitný produkt.
  • Bezpečnosť – dnes je už úplnou samozrejmosťou, že tovary a pomôcky, ktoré sú určené deťom, musia byť zdravotne neškodné a netoxické. Bez splnenia uvedených podmienok by sa vôbec nemali dostať do predaja. Výrobcovia značiek, ktoré nájdete v našich predajniach, veľmi dôsledne dbajú na zásady bezpečnosti. Preto vám odporúčame nekupovať deťom farbičky od tzv. „no name“ výrobcov, ale skôr uprednostniť overené značky ako Stabilo, Faber Castell, Staedtler, Carioca a pod.

 

Užitočné detaily, ktoré potešia deti aj rodičov

Ak aj vaše dieťa patrí k tým, ktoré často veci stráca alebo zabúda na rôznych miestach, isto oceníte priestor na napísanie mena vášho školáka. Ľahšie sa tak zistí, komu patria farbičky rozkotúľané po triede alebo školskom klube.

Pokiaľ dieťa nebude mať farbičky uložené v peračníku, je veľmi praktické zaobstarať mu také, ktoré majú svoje vlastné puzdro alebo plastový obal, umožňujúci po dokončení tvorivej práce pekne ich odložiť.

Všimli ste si, že niektoré druhy farbičiek majú na svojom povrchu drobné pogumované zóny v podobe malých bodiek? Nie, nie, tie bodky tam nikto nezabudol, majú svoju funkciu. Ide o protišmykové plôšky, ktoré zvyšujú pohodlie pri kreslení, pretože farbičky sa deťom v rukách nešmýkajú.

Každé dieťa má svoje obľúbené farby, ktoré používa viac ako tie zvyšné. Preto sa ľahko môže stať, že skôr ako ostatné farby minie ružovú či modrú. Určite je výhodou, že farbičky možno kúpiť aj jednotlivo po kusoch a farbách. Nemusíte teda kúpiť celé balenie, ale iba farbu, ktorú potrebujete doplniť. Dobre vedieť, však?

Ak hľadáte pre svoje deti niečo špeciálne...

Výrobcovia pomôcok na kreslenie pre deti svoje produkty neustále inovujú, vylepšujú a prichádzajú s rôznymi zaujímavými novinkami. V krátkosti vám predstavíme niektoré z nich.

Akvarelové farbičky – farbičky rozmývateľné vodou určite umocnia zážitok z kreslenia. Stačí nakresliť, použiť štetec a vodu a vytvoriť v obrázku zaujímavé prvky a efekty.

Gumovateľné farbičky – postup je jednoduchý: nakresliť a vygumovať, ak sa dieťaťu niečo nepodarí, ale gumovanie pokojne môže poslúžiť aj ako jedinečná kresliaca technika.

Farbičky 3 v 1 – tri rôzne techniky pomocou jednej jedinej farbičky - kreslia ako pastelky, vodovky aj voskovky a ešte navyše, možno ich použiť na rôzne povrchy, nielen na papier či kartón, no tiež sklo, kov a iné hladké povrchy. Zaujímavé, však?

Neónové farbičky – žiarivé neónové odtiene pre radosť a zábavu pri kreslení. Deti predsa milujú všetko, čo svieti, žiari a hrá všetkými farbami.

Pastelové - ideálna voľba pre tých, čo majú pri kreslení radi skôr jemnosť.

Ekologické  – ak dbáte na ochranu životného prostredia, budú pre vás ako stvorené. Hľadajte produkty s označením GREEN či ECO.

Obojstranné (alebo keď 1 + 1, nerovná sa 2) – na každom konci farbičky je iná farba, čo  je praktické a zároveň priestorovo úsporné, pretože dieťa potrebuje menej farbičiek.

S viacfarebnou tuhou - natáčaním hrotu farbičky sa mení farebná stopa, čím vznikajú zaujímavé plastické efekty. Deti budú pomocou týchto farbičiek s farbami na papieri doslova čarovať. ;-)

Výsuvné farbičky – netreba nič strúhať, jednoducho sa len vysunie tuha a možno pokračovať v kreslení.

Umelecké farbičky - prídu vhod, ak vám doma rastie mladý nádejný umelec alebo už tie obyčajné - školské deťom nestačia.;-)

Naše tipy na záver

  • Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek druh alebo značku, ak vyberáte farbičky do školy, siahnite po takých, ktoré obsahujú základné farby – žltú , červenú, zelenú, modrú, hnedú a čiernu.
  • Ideálne balenie farbičiek pre školáka by malo mať 10 až 12 farbičiek. Menej mu asi nebude stačiť pri práci v škole, a mať ich príliš veľa by bolo zase zbytočné.
  • Aby ste uľahčili dieťaťu hľadanie tej správnej farbičky v peračníku, vyberajte také, ktoré majú telo rovnakej farby ako tuhu. Existujú totiž aj farbičky, ktoré zvonka vyzerajú všetky rovnako a odlišujú sa len farebnou tuhou...
  • Krátke alebo dlhé? Do školy určite klasické dlhé farbičky. Kratšia verzia výborne poslúži ako cestovná pohotovostná do batôžka alebo mamine do kabelky.

 

Príďte si k nám s deťmi vybrať! Širokú ponuku najrôznejších druhov farbičiek nájdete v predajniach Ševt papiernictvo alebo online na www.sevt.sk.