Halloweenske svetielka a strašidelný domček

Ako vyzerá slovenský Halloween? Deti v maskách pýtajúce si u susedov sladkosti alebo peniaze to určite nebudú. Namiesto toho stavte radšej na výzdobu. Strašidelné svetielka vytvoria netradičnú atmosféru a deťom urobíte poriadne prekvapenie. 

Halloween sa pravidelne slávi 31. októbra.  Ak ste si mysleli, že ide o americkú tradíciu, nie je to pravda. Halloween pochádza z obdobia Keltov, ktorí ho nazývali Samhain. Počas tohto sviatku sa zapaľovali veľké ohne a ľudia nosili masky, ktoré mali odstrašiť zlých duchov.

My v dnešnom tvorivom projekte nebudeme plašiť zlých duchov, ale vytvoríme zopár strašidelných dekorácií, ktoré vám spestria domov. A na čo sa môžete tešiť?  Vyrobíme svetelnú reťaz s netopiermi, strašidelný domček z drevených špachtlí  a papierový lampáš s pavúkmi.

Papierový lampáš s pavúkmi

Potrebný čas na výrobu: 45 minút

Postup: Na čierny výkres narysujte plášť lampáša. Pozostáva zo štyroch spojených obdĺžnikov, pričom každý má rozmery 10x15 centimetrov a jednej plnej strany 10x10 centimetrov, ktorá bude slúžiť ako dno. Nezabudnite na krajnom obdĺžniku a aj na štvorci nechať zopár prečnievajúcich okrajov na zlepenie lampáša dokopy tak, ako vidíte na obrázku. Vystrihnite.

Čierny výkres preložte na polovicu a ceruzkou si načrtnite polovicu tela pavúka so štyrmi nohami. Tvar vystrihnite a rozložte.

Takto si vystrihnite štyroch pavúkov a zopár tenkých prúžkov.

Prázdne steny prelepte hodvábnym papierom...

...a prilepte na ne pavúkov.

Celý tvar zložte. 

Do vnútra umiestnite z bezpečnostných dôvodov elektrickú sviečku

Svetelná reťaz s netopiermi

Potrebný čas na výrobu: 30 minút

Postup: Jednotlivé rolky z toaletného papiera prestrihnite na polovicu. Na každú si predkreslite úsmev so zubami. Ústa vystrihnite.

Rolky nafarbite čiernou temperovou farbou. 

Keď farba vyschne, na rolky prilepte pohyblivé oči a zo zadnej strany aj krídla vystrihnuté z čierneho výkresu.

Z vrchnej časti netopierov urobte dva protiľahlé zárezy, cez ktoré pôjde svetelná reťaz.

Nakoniec netopierov navlečte na svetielka.

Strašidelný domček z drevených paličiek

Potrebný čas na výrobu: 1 hodina 30 minút

Na výrobu si pripravte: jedno balenie drevených nanukových paličiek, prípadne špachtlí (kúpite v lekárni), akrylové farby, biely krepový papier, čierny výkres, oranžový hodvábny papier, čiernu fixku, štetec, tavnú pištoľ, vatu a dekorácie na nalepenie (pavúk, krížik a i.)

Postup: Z paličiek si postavte jednotlivé strany domčeka tak, ako vidíte na obrázku. Budete potrebovať dve časti na strechu a štyri na steny domčeka. Jednotlivé drevené paličky lepte dokopy pomocou taviacej pištole a ďalšej paličky, ktorú priložíte vždy z vnútornej strany. Kde je to potrebné, strihajte tieto prvky na kratšie časti.

Postupne začnite zlepovať domček dokopy. Nanášajte dostatočné množstvo lepidla z taviacej pištole, aby sa strany poriadne spojili.

Keď máte drevený domček hotový, pripravte si dvoch duchov a zopár tekvíc. Ducha urobíte z vaty a krepového papiera. 

Na hlavu mu nakreslite čiernou fixkou oči a ústa. Tekvice si môžete kúpiť ako dekorácie v kvetinárstve, alebo si ich vyrobte podobne ako duchov. Do krepového papiera zabaľte kúsok vaty a prilepte naň stopku.

Domček vymaľujte akrylovými farbami podľa vašich predstáv.

Duchov a tekvice naaranžujte podľa vlastnej fantázie (do domčeka, pred domček...).

Môžete do neho umiestniť led svetielka alebo ho nechať ako samostatnú dekoráciu. Muhahaaaaaah...

Produkty na výrobu dekorácií nakúpite v predajniach Ševt papiernictvo alebo v www.sevt.sk.