Jeseň praje čítaniu, vyrobte si záložky do kníh

Dobrá kniha je ako balzam na dušu. Vďaka čítaniu budete inteligentnejší i rozhľadenejší. Ak radi čítate, tak viete, že k čítaniu sa vám okrem knihy zíde aj záložka. Práve tie si dnes spoločne vyrobíme.

Záložky do kníh môžu byť všelijaké, napr. papierové, látkové, textilné. Možností je naozaj veľa. Mnohé knihy majú už vo väzbe zašitý tenký prúžok stužky (volá sa to lacetka), ktorý slúži ako záložka. Ak sa vám toto riešenie zdá príliš všedné a neosobné, môžete si vyrobiť vlastnú záložku.

Vlastnoručne vyrobené záložky do kníh potešia každého správneho knihomoľa

Navyše, ak ju priložíte ako darček ku knihe, bude pre obdarovaného ďalším milým prekvapením.

Z čoho si vyrobiť záložku do knihy?

Papier

Úplne najjednoduchším riešením je papier. Papierové záložky sú ekologické, lacné a ich dizajn záleží len na vašej kreativite. Motív si môžete vystrihnúť, vytlačiť, nakresliť rôznymi technikami. Na druhej strane - ich životnosť nie je veľmi dlhá, ak si ju, samozrejme, nezalaminujete.

Filc alebo látka

Ďalším výborným materiálom na tvorenie záložiek je filc, prípadne látka. Z nich môžete ušiť rovnako čokoľvek, čo poteší vás alebo budúceho majiteľa záložky. Pre deti sú obľúbené motívy so zvieratkami alebo rozprávkovými hrdinami. Ženy zase poteší záložka s kvetmi. Filcová záložka je pevnejšia ako papierová a vydrží vám naozaj dlho.

Penový papier (dekoračná guma)

Do tretice môžete záložky vystrihnúť z penového papiera. Oproti filcu sa s ním jednoduchšie pracuje, nemusíte nič šiť. Na výrobu vám postaší taviaca pištoľ, nožnice a zopár hárkov penového papiera.

Všetky tieto techniky a spôsoby vám predstavíme v dnešnom blogu. Ako prvú vyrobíme záložku z filcu, druhá bude papierová, zdobená akvarelovou maľbou a tretí projekt využíva na tvorenie práve spomínaný penový papier.

Filcová záložka pre mamu, babičku alebo dobrú kamarátku

Na výrobu budete potrebovať: farebný filc, nožnice, farebné bavlnky, biely výkres, ihlu a gumu  do bielizne. Ak si chcete šitie urýchliť a zjednodušiť, nachystajte si aj taviacu pištoľ.

Postup: V prvom rade si pripravte z výkresu maketu, ktorú chcete vyrobiť. V našom prípade pôjde o záložku z kvetov a listov. V tom prípade sme potrebovali jeden základný tvar a výstrižky kvetov, listov a bobuliek. Základný tvar je približne o 2 mm väčší ako listy a kvety, ktoré naň budeme ukladať.

Papierové makety obkreslite na filc a vystrihnite. Takto pripravené filcové diely zlepte taviacou pištoľou dokopy. Pozor na to, aby ste nepoužívali priveľa lepidla. Radšej menej, aby bola záložka mäkká.

Takto pripravené filcové diely zlepte taviacou pištoľou dokopy. Pozor na to, aby ste nepoužívali priveľa lepidla. Radšej menej, aby bola záložka mäkká.

Z gumy do bielizne odstrihnite požadovaný kúsok. Dĺžku zvoľte približne 20 až 25 centimetrov, čo je zvyčajne výška bežnej knihy. Gumu prišite k rubovej strane sivého podkladu.

Nakoniec si vezmite farebné bavlnky a pomocou nich dozdobte celú záložku - na listy a kvety vyšite drobné detaily

Stred kvietkov môžete ozdobiť aj francúzskym uzlíkom. Presný postup, ako sa robí, nájdete v blogu o technike maľovania ihlou.

Tadaaa! Elegantná záložka je hotová.

Krásna, však? ;-)

 Záložka do knihy z akvarelového papiera so strapcom

Postup: Najskôr si na akvarelový papier narysujte obdĺžnik s rozmerom 6 x 15 centimetrov a vystrihnite ho. Uprostred jednej z kratších strán urobte dierkovačkou výrez.

Takto pripravenú papierovú záložku môžete ľubovoľne pomaľovať

Vhodné sú abstraktné kvety, prípadne roztomilé zvieratká. Ak chcete sýtejšie detaily, použite čiernu fixku.

Nakoniec z bavlniek vyrobte malé strapce tak, ako vidíte na obrázku.

Výsledné strapce vyzerajú takto.

Hotové strapce priviažte cez vyrezanú dierku a záložka je hotová.

Ak chcete, aby vydržala dlhšie, môžete papierovú časť zalaminovať.

Roztomilé záložky do kníh z penového papiera s očami

Na výrobu budete potrebovať: penový papier (dekoračnú gumu), ceruzku, čiernu farbičku alebo fixku, listové spony, nožnice, pohyblivé oči a taviacu pištoľ.

Postup: Záložky z penového papiera sú najľahšie a navyše budú hotové za desať minút. Najskôr si nakreslite požadovaný tvar na penový papier a vystrihnite ho. Z každého tvaru budete potrebovať po dva kusy.

Medzi tieto dva kusy vložte spinku a zlepte ich dokopy taviacou pištoľou.

Na záver pridajte oči a fixkou dokreslite ústa, nos alebo iné detaily.

 

Ak vás výroba záložiek zaujala, smelo do vyrábania. Možno prvá záložka nebude hneď tá najkrajšia, ale skúste vytvoriť ďalšiu a ďalšiu. Príjemne sa zrelaxujete po pracovnom dni a vytvorené záložky do kníh môžete darovať blízkym pod stromček.

Materiál na výrobu kúpite v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo online na www.sevt.sk.