Zošívačky

Použitie kancelárskej zošívačky je rýchlou, lacnou, spoľahlivou a materiálne nenáročnou metódou spájania tlačovín.

Toto spájanie je i spätne pomerne jednoducho rozoberateľné. Podľa typov zošívačiek dokážeme zošívať aj viac ako 200 listov naraz jednou spinkou.

Kancelárska zošívačka je technické zariadenie, ktoré slúži na mechanické spojenie papierov pomocou tenkých spiniek. Skladá sa z pevnej časti, ktorá tvorí základ, a pohyblivej časti, v ktorej je umiestnený pružinový zásobník na spinky v tvare „U“. Stlačením hornej časti zošívačky dochádza k uvoľneniu jednej sponky zo zásobníka a k jeho posunu vo vodiacej dráhe. Ostré konce spiniek preseknú (resp. prepichnú) spájané papiere nárazom o pevnú spodnú tvarovanú časť zariadenia, čím sa ohnú o 90 a viac stupňov smerom k rovine papiera a papier sa mechanicky spojí – zošije kovovou spinkou.

Typy zošívania

   

Uzavreté zošívanie

Ide o pevné zošitie dokumentu, konce spiniek sa zahýbajú do klasických oblúčikov. Dokument je ľahké odsponkovať pomocou odsponkovača.

   

Otvorené zošívanie

Otvorené zošívanie znamená dočasné dočasné zošitie dokumentu. Dokument ľahko a jednoducho odsponkujete vytiahnutím spony ako nitky.

   

Ploché zošívanie

Takéto zošívanie znižuje objem zakladaných dokumentov až o 30 %. Konce spiniek sa zahýbajú naplocho, nie do klasických oblúčikov. Významná úspora miesta pri zakladaní dokumentov do zakladačov.

   

Nástenkové zošívanie

Otvorenie zošívačky o 180 stupňov umožňuje pripevnenie ľahkých dokumentov na mäkký povrch.

 

Revolučnou novinkou v kancelárskom zošívaní je práve metóda plochého zošívania. Zošívačky s plochým zošívaním ušetria miesto pri zakladaní takto zošitých dokumentov. Technika plochého zošívania na rozdiel od klasického zošívania prebieha v dvoch krokoch:

  1. najskôr spinka prenikne celým zošívaným dokumentom,
  2. následne sa zohne v pravom uhle a zostane úplne rovná.

Tým sa docieli až 1/3 úspory miesta v zakladačoch a zabráni sa poraneniu na nesprávne zohnutej spinke. Bez ohľadu na to, či zošívate rýchlo, pomaly, slabo alebo silno, výsledkom je vždy perfektné zošitie pri vyššej kapacite.

V našej ponuke nájdete zošívačky značiek Rapesco, Leitz, Rapid.
Pri výbere zošívačky je dôležité zohľadniť, na aký účel a ako často ju plánujete používať. Na základe toho si môžete vybrať z niekoľkých základných druhov.

Druhy zošívačiek

Stolové kancelárske zošívačky

Kancelárske zošívačky na stôl aj do ruky ponúkame v plastovom alebo celokovovom prevedení a v modernom dizajne. Sú použiteľné a postačujúce pre väčšinu kancelárií a domácností. Zošijú niekoľko desiatok listov papiera naraz (10 až 50 listov) a používajú zvyčajne zošívacie spony 24/6, prípadne 26/6.

Pokiaľ uprednostňujete ekologické výrobky, ponúkame aj zošívačky s označením ECO vyrobené zo 100 % recyklovaného priemyselného plastu s obalom vyrobeným z recyklovaného kartónu s kapacitou zošívania až 25 listov.   

Kliešťové zošívačky

Sú alternatívou k bežným zošívačkám, od ktorých sa líšia nielen dizajnom, ale predovšetkým spôsobom úchopu a technikou zošívania. Zošijete nimi až 50 listov papiera. Zvyčajne používajú spony 24/6, prípadne 26/6. U nás nájdete aj ekologickú kliešťovú zošívačku vyrobenú zo 100 % recyklovaného priemyselného plastu s obalom z recyklovaného kartónu, ktorú je možné rozobrať a vyhodiť do triedeného odpadu na recykláciu.

Elektrické zošívačky

Sú výborným riešením pre tých, ktorí zošívajú veľmi často. Stačí iba vložiť papiere a zvyšok práce za vás urobí zošívačka sama. Sú spoľahlivé, na ich použitie nepotrebujete manuálnu silu a na ich obsluhu vám postačí jedna ruka. Do elektrickej siete sú napájané pomocou adaptéra (súčasť balenia).

Zošívačky Rapid Supreme sú mimoriadne odolné s patentovanou technológiou kazetového zošívania.
V závislosti od konkrétneho modelu zošijú až 50 listov pri 5000 zošitiach na jednu kazetu. Sú ideálne na časté používanie, napríklad na hotelových recepciách alebo pri pokladniach.

Dôležité príslušenstvo

Spony do zošívačky

Určite ste si všimli, že na balení alebo v popise zošívačky je uvedené číselné označenie spôn, ktoré sú pre daný model zošívačky vhodné. Zvyčajne sú označené dvomi číslami oddelenými lomkou, ako napr. 23/8.

Číslo pred lomkou udáva silu/typ spony, najviac používané sú tieto: 
23 - spony pre veľkokapacitné zošívanie
24 - štandardné spony pre kancelárske zošívačky
26 - galvanizované spony pre kancelárske zošívačky

Číslo uvedené za lomkou uvádza dĺžku sponiek v mm. 

Spony vyberajte aj podľa toho, koľko dokumentov potrebujete zošiť. Ako pomôcku pri výbere môžete použiť toto jednoduché pravidlo: výška stohu papiera + 3 mm = odporúčaná minimálna dĺžka spony.
(10 listov 80 g papiera = cca 1 mm).

Odsponkovače

Potrebujete z akéhokoľvek dôvodu zo zošitých dokumentov odstrániť spinky? Je to možné aj bez dopichaných prstov pomocou jednoduchej pomôcky - odsponkovača. 

Zo spodnej strany podoberiete ostrými výčnelkami odsponkovača sponu, stlačením jeho ramien k sebe sa vytvorí na sponu tlak, čím sa jej konce otvoria. Keď je už spona takto z papiera uvoľnená, vytiahnete ju z druhej strany jednoduchým zachytením o odsponkovač a potiahnutím. 

Vedeli ste, že...

...existuje aj bezsponová zošívačka

Ako už napovedá samotný názov, vďaka patentovanej technológii spája dokumenty bez použitia akejkoľvek spony.  Vyrazený otvor s ohnutou papierovou spojkou pevne zopne hárky bežne predajného papiera. Takto spojené dokumenty môžete bez problémov skartovať, pretože neobsahujú žiadne kovové súčasti, ktoré by mohli skartovač poškodiť. Táto pomôcka šetrí náklady a zdroje, pretože k nej netreba žiadny spotrebný materiál. Je bezpečná aj pre deti, a teda vhodná nielen do kancelárie, ale aj domov či do školy.

Na vašom pracovnom stole či v domácej pracovni by okrem zošívačky nemal chýbať ani vhodný dierovač. Ak potrebujete poradiť s výberom, prečítajte si o dierovačoch a kompletných kancelárskych súpravách z našej ponuky viac.

Kúpite ich v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo online na www.sevt.sk.