Tvorenie z jesenných plodov

Jeseň je čarovná nielen svojimi farbami, chuťami a vôňami, ale aj množstvom prírodného materiálu, z ktorého sa dá všeličo vyrobiť. Z prechádzky lesom si najmä deti vedia priniesť plné vrecká všetkého možného, čo sa dá využiť na tvorenie. Plody z vašej úrody, ktorú ste si dopestovali v záhrade a nestihli spotrebovať alebo spracovať do zásoby, tiež nemusia skončiť v komposte, ešte nejaký čas môžu poslúžiť ako sezónna dekorácia. Tak by bola škoda tieto poklady jesene len tak vyhodiť, nemyslíte? Nuž, takto sme z plodov tvorili my... 


Maľované gaštany do kvetináča

Keď sa povie tvorenie z gaštanov, každý si asi predstaví figúrky a zvieratká poskladané z gaštanov a špáradiel. Gaštany sa však dajú využiť aj inak – zapojte svoju fantáziu a podľa svojej chuti si ich pomaľujte.

Čo budete potrebovať: gaštany, vodoodolné popisovače rôznych farieb (veľmi pekne vyznie biela a strieborná), akrylové popisovače (použili sme metalické)

Postup:

  1. Gaštany zbavte prachu a nečistôt (ak treba, poumývajte ich a dobre vysušte).
  2. Na čisté a suché gaštany maľujte rôzne vzory podľa ľubovôle. Ornamenty, geometrické tvary, kvety, postavičky, zvieratká...čokoľvek, čo sa vám páči, a na čo máte práve náladu.
  3. Farbu nechajte poriadne zaschnúť.

 


Takto dekorované gaštany vložte do kvetináča, do misky, košíka...kamkoľvek, kde vám, vašim blízkym, kamarátom či susedom budú robiť radosť, hoci až do jari. 

Náš tip: Aby vám obrázky na gaštanoch na slnku nevybledli, odporúčame použiť na ne fixačný sprej s UV filtrom, ktorý ich spoľahlivo ochráni. 


Rodinka „Strašidelných“


Rozmýšľate nad jesennou dekoráciou, ktorá by vám skrášlila a rozveselila balkón, terasu či vstupné priestory do vašej domácnosti? Skúste to s našou strašidelnou rodinkou. 

Čo budete potrebovať: zvyšky úrody zo záhradky (tekvice, patizóny, cukety rôznych veľkostí a tvarov), akrylové farby, pohár na vodu, štetec

Postup:

  1. Plody, s ktorými budete pracovať, dôkladne očistite od hliny.
  2. Pomocou štetca a farby namaľujte na podlhovasté tekvice/cukety oči, nos, ústa, vlasy, oblečenie, aby vznikli postavičky (z väčších ocko a mamička, z menších deti).
  3. Na ďalšie kusy zeleniny môžete farbou vytvoriť pavučinovú sieť aj s jej obyvateľmi.
  4. Všetky výtvory nechajte vysušiť, vložte ich do kvetináča (my sme k nim pridali ešte navyše šišky zo stromov, gaštany a vres) a celý aranžmán vyložte na balkón či pred vchodové dvere.

 

Rodinka milých strašidielok bude niekoľko týždňov vítať návštevy za vás. 


Halloweenske tekvice bez vyrezávania

Vďaka nálepkám si zábavu z tvorenia halloweenskych tekvíc môžu užiť aj tí najmenší. Je to jednoduché, rýchle a bez rizika poranenia, ktoré hrozí pri vyrezávaní a vydlabávaní tekvice.

Čo budete potrebovať: tekvicu, nálepky na tekvicu (použiť však môžete akékoľvek nálepky, ktoré máte poruke), samolepiacu dekoračnú gumu, nožnice, samolepiace oči

Postup:

  1. Z dekoračnej gumy povystrihujte tvary (oči, uši, nos, ústa, fúzy, zuby a pod.) a lepiacou časťou ich priložte k tekvici. Dobre ich pritlačte.
  2. Využiť môžete tiež hotové nálepky, ktoré vytvoria usmiate, zubaté, okaté aj zachmúrené tváre. Pre ešte lepší dojem dolepte samolepiace pohyblivé oči.

 


Tekvice môžete tiež pomaľovať farbami či fixkami, dať im na hlavu klobúk s vlasmi či inak ich poobliekať a čakať na obdivné pohľady okoloidúcich.

Tadaaa, tekvicoví bubáci sú v priebehu niekoľkých minút hotoví a pripravení na halloweenske strašenie! Naozaj nenáročné, však?


Príjemné jesenné dni! Nech vám hlavne nestraší vo veži. ;-P

Pomôcky a kreatívny materiál na tvorenie kúpite v predajniach ŠEVT papiernictvo alebo online na www.sevt.sk.